2011. június 27., hétfő

Famagusta strandja

A török megszállás egyik leglátványosabb mementója a famagusztai tengerparti szállodasor. A másik természetesen a Nicosia óvárosát kettészelő zöld vonal.

A városi legendárium szerint a török megszállás előtt létezett az angolok és a törökök között egy titkos egyezmény, melyben le volt fektetve, hogy ha a törökök megszállják a szigetet, mekkora területet foglalhatnak el. Ebben az egyezményben pedig Famagusta városa nem szerepelt. Mindenesetre tény, hogy a zöld vonal már a megszállás előtt létezett.


A megszálláskor persze a civil lakosság vagy nem tudott erről az egészről, vagy nem érdekelte, őket. Mindenki inkább a bőrét mentve menekült délre. A törökök pedig bevonultak Famagusta kiürült szálloda negyedébe. A megszállás után viszont a területet lezárták, és nem engedtek be senkit, a saját embereiket, civil lakosságukat sem. Tárgyalási alkuként próbálták felhasználni. A helyzet sajnos azóta sem rendeződött, s Famagusta szállodasora katonai ellenőrzés alatt maradt. A terület mind a mai napig a civilektől elzárva ENSZ katonák ellenőrzése alatt áll.


A dolog érdekessége, hogy Famagusta volt ebben a megszállás előtti időben a sziget leggazdagabb üdülővárosa. 54 szálloda áll a soron. Az épületek pedig több mint negyven éve porladnak, magukon viselve a megszállás okozta trauma nyomait. A part egy igen kis szeglete az északi oldalról látogatható. Itt aztán az úri katasztrófaturista kedvére napfürdőzhet a golyó szabdalta kísértetszállodák lábánál, az aranyszín homokban.


Mi is jártunk ezen a parton. Bár fényképezni szigorúan tilos, azért suttyomban mindenki kattint párat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése