2011. január 12., szerda

Templomvölgy

Zsófi egyik régi barátja, Jani és családja tavaly tavasszal nyitottak egy szállót Mátrakeresztesen. Szégyen gyalázat, azóta csak most sikerült időt szakítanunk, hogy megnézzük.


Az épület az 1900-as évek elején épült vadászkastélynak. Később az egyház tulajdonába került. Ekkor átalakították, és egy tornyot is toldottak az épülethez, hogy templomként szolgálja a községet. A kétezres évek elején aztán az egyház új templom építésébe kezdett, de ehhez meg kellett válniuk a régi templom épületétől. Így került az épület Jani családjának birtokába. A család úgy döntött, hogy az épület külsejét megőrizve, a mai igényeknek megfelelő szállóvá alakítja azt.


Az épület fekvése, és külső adottságai kiválóak. A belső teret pedig teljes egészében újjáépítették. A belsőépítészetre mindenhol jellemző a minőségi anyagválasztás. Jó egyveleget alkot a modern stílus a rusztikus belsőépítészeti elemekkel.

A földszinten található a recepció, a társalgó - melyet a vadászházakba illő kandalló tesz hangulatossá – illetve az étkező. Az étkező mellett került kialakításra az apartman rész, mely két szobával, és egy önálló konyhával van ellátva.

Az emeleten találhatók a szobák. Ha jól emlékszem, két háromágyas, és négy kétágyas, melyből a két kisebb összenyitható.


Az egész épületből két részlet nyűgözött le leginkább. Az ebédlő alatt található kicsi pincehelység, mely ott jártunkkor még nem volt teljesen kész, de már fel volt benne újítva az-az ódon vaskályha, mellyel egykoron a templomot fűtötték. Szerintem hangulatos borkóstolók helyszínévé fog válni. A második pedig a toronyban kialakított pihenő, kávézó olvasó helyiség. Az apró közösségi helységből csodálatos kilátás nyílik a környékre. Ebben a szobában állva éreztem azt, hogy megálmodói maximálisan megérezték az épületben rejlő egyedi lehetőséget, és ki is használták azt.


Jani maga is vadászik, ezért nem csoda, hogy a hobbija felé húz a szíve. A hozzájuk látogató vadászoknak fegyverszekrényt is tudnak biztosítani. Hát így válik egy vadászkastély templomból ismét modern vadászkastéllyá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése