2010. december 13., hétfő

Vasa Borászat

A limassoli borrégióban Vasa Koilaniou falucskában lévő Vasa borászat közel kétszáz éve, négy generáció óta működő családi borászat.

Az elmúlt két hétben két borukhoz is volt szerencsénk. Először egy 2008-as Marateftikót kóstoltunk, amit egy 2007-es Mourvedre követett.

Marateftikót már próbáltuk korábban, és osztatlan sikert aratott. Ezért mikor az egyik kollegám ajánlotta a Vasa borászat 2007-es borát, már tudtuk, hogy nagyon mellé nem foghatunk. Sajnos nem sikerült beszerezni csak 2008-as évjáratot. Ez az év nem volt kiemelkedő év a sziget bortermelésében. Ennek ellenére a bor kellemes élmény volt. Hozta a fajtától megszokott könnyed, mégis kerek testet. Nekem a végén kicsit vaskosabb, tanninban gazdagabb volt, mint vártam. A színe nagyon szép átmenet a mélyvörös és a mély lila között. Mindennel együtt kellemes, bár nem kiemelkedő bor, amihez az ára szerintem kicsit magas.

Tulajdonképpen a probléma nem a Marateftikoval van. Csak megkóstoltuk utána a Mourvedre-t, ami nálam egyből fellépet a dobogó legfelső fokára.

Ezt a bort egy bor- és szivarszaküzletben vettük. Hétvégi ajándékvásárlás közben keveredtünk be. Nem terveztük, hogy magunkra is költeni fogunk, de aztán elcsábultunk, a sok palack láttán. Erre a borra pedig nem is a mi választásunk esett, inkább az eladó ajánlotta figyelmünkbe.

Bár a Mourvedre világszerte elterjedt szőlőfajta, eddig még nem találkoztunk soha. Ráadásul annak ellenére, hogy intenzíven él bennem a kép, arról, hogy milyen finom volt a bor, nem tudom pontosan leírni, részleteit. Telt fűszeres ízvilág, és sötét mélybordó szín jellemezte, érezhetően magas alkoholtartalommal. Sötét lovasként robajlott át az éjszakán. A részletek az alkohol és az éjszaka homályába vesznek, de az élmény feledhetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése