2010. október 19., kedd

Bor és fröccs - helyi erők

Az elmúlt két hétben két helyi borral találkoztunk. Mindkettő a SODAP borászat terméke.

Maga a borászat 1947-ben alakult 144 családi borászat összefogásával. Jelenleg a szigeten két nagy bortermelő régióban vannak ültetvényeik, Paphosban és Limassol környékén. Ez a két régió egyébként a sziget két legnagyobb bortermelő vidéke. A teljes borászattal kapcsolatos tevékenységet 2004-óta a Kamanterena nevű létesítményben végzik. Magas minőségi követelmények betartása mellett, modern borászati igényeket szem előtt tartva létesült és nagyon sokféle kategóriában készít borokat. A SODAP weboldalát itt tekinthetitek meg.

A ciprusi borok minőségi besorolás szerint három csoportba esnek. A legalsó szint a Table wine, ezt követi a Local wine, a legjobb minőség pedig a Protected designation of origin. Ezek a kategóriák nemrégiben Magyarországon is megszülettek, és leváltották a jó öreg asztali, tájbor, minőségi és védett kategóriákat. Bővebben a ciprusi bortermelésről angolul itt, a magyar kategória változásról pedig itt olvashattok.

Elsőként egy palack Rajnai Rizlinget sikerült megkóstolnunk. Kellemes csalódást okozott. Eredetileg fröccsbe szántam, de kellemes savanykás (citrusos) íze, üde friss illata meggyőzött arról, hogy önmagában is megállja a helyét egy könnyű nyári estén, vagy valamilyen csirke, esetleg hal társaságában. Azért a végét csak kipróbáltuk fröccsnek, hosszúlépésként és kisfröccsként kellemes longdrink. A fröccs mellé olajbogyót ettünk, ami jó párosításnak bizonyult. Bárkinek szívesen ajánlom, pláne, hogy alacsony ára miatt belépő bornak számít a kategóriájában.

A második bor egy Carignan Noir, Cabernet Sauvignon házasítás volt. Megmondom őszintén, a Carignan Noir-ral eddig soha nem találkoztam, Cabernet Sauvignon Úrral viszont annál többször. A bornak az ismerős Cabernet ízvilága mellé érdekes, ám cseppet sem negatív élményt ad a Carignan. Kicsit gyümölcsösebbé, könnyedebbé varázsolja. Ebbe a borba már nem tettünk semmit, és jól is döntöttünk, önmagában is megállta a helyét. A bor mellé olívabogyót és haloumit - egy helyi sós sajtot - ettünk. Ezt a bort is érdemes megkóstolni. Árban ott van, mint párja, a Rajnai Rizling.

Szintén ebben a kategóriában versenyez a borászat Xynisteri nevű bora, mely a helyi, azonos nevű szőlőből készül. Következő választás ez lesz. Ha megvolt, elmesélem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése