2010. november 28., vasárnap

Segélykoncert

Péntek este a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére szervezett segélykoncerten voltunk.

A vörösiszap katasztrófa az ideérkezésünk első pár napjában történt. Az eseményről készült képek, riportok, hírek, bejárták a világsajtót. Mi pedig az egészről valahogy lemaradtunk. Tőlem a kollégám kérdezte meg, hogy mit tudok az esetről, én meg szégyenszemre semmit nem tudtam. Eléggé szíven ütött a dolog, aztán meg a képek láttán az esemény.

A koncertet a Ciprusi-Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társasága szervezte. Habár Katival, a társaság titkárhelyettesével, már többször beszéltünk telefonon, most találkoztunk először személyesen. A koncert előtt, után, illetve annak szünetében sok emberrel megismerkedtünk. Van aki több évtizede él itt, van aki csak néhány éve. Van aki a munkája miatt érkezett a szigetre és van, aki itt alapított családot. Van aki itt született, vannak idősek, és fiatalok. Katonák, civilek. Három dolog azonban közös bennük. Cipruson élnek, magyarok, és mindenki kivétel nélkül kedves és segítőkész. Jó volt találkozni, megismerkedni velük. Reméljük, más programjaikról is beszámolhatunk itt a blogon.

A koncert több részből állt. Nicolas Costantinou zongorista és Margarita Elia énekesnő előadását élvezhettük. Először Nicolas játszott Chopin darabokat. Őszintén megmondom, nem rajongok a komolyzenéért, de a végére egészen magával ragadott az élmény.

A második szekcióban Bartók népdalgyűjteményéből adtak elő közösen. Első meglepetés az volt, hogy Margarita hallhatóan nem beszélt magyarul, ennek ellenére, szépen, és tisztán énekelte a dalokat. A második meglepetés, hogy azok az unalomig csépelt, otthon ilyen-olyan körülmények közt meghallgatott magyar népdalok, mennyire másképp tudtak hatni rám. Csak egy címet hagy említsek: „Elindultam szép hazámbul...”.

A következő rész szintén magyar népdalok gyűjteménye volt Dohányi Ernő feldolgozásában, majd Ligeti György Három Weöres-Dal című műve következett. Itt mondjuk ne Halász Jutkára, meg Géza malacra gondoljatok...


„Bóbita Bóbita játszik,
szárnyati Géza malacnak, ”

Ez a szekció annyira jól sikerült, hogy kedvet kaptam Weöres verseket olvasni.
Végül az utolsó szekcióban néhány Liszt Ferenc mű hangzott el.

Összességében egy szép és színvonalas műsort láthattunk, hallhattunk az előadó párostól.

Ezúton is köszönjük a szervezést és a meghívást a Ciprusi-Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társaságának! Egy nagyon kellemes estét sikerült eltöltenünk egy nagyon nemes cél érdekében.

2 megjegyzés:

  1. Örülök Tamás, hogy jó társaságra és programokra találtatok a MACI révén :)! Üdvözlöm a titkárhelyettes-asszonyt :)!

    T.

    VálaszTörlés
  2. Mi, régóta itt élő magyarok viszont annak örülünk, hogy ilyen aktív, mindenre odafigyelő s ebbe az új környezetbe valóba beilleszkedni vágyó fiatalokkal találkozhatunk.Ebben az 'egymástól elidegenedő' világban ez tényleg szív- és lélekmelegítő érzés. Számítunk rátok!
    K.

    VálaszTörlés