2010. november 19., péntek

Constantinou – Shiraz túrós rétessel

Constantinou egy kis helyi borászat a limasszoli borrégióba, Pera Pedi falucskában. A borászat érdekessége, hogy eredendően az Orali nevű narancslikőr gyártásával foglalkoztak, csak később csatlakoztak be a bor bizniszbe. A likőrgyártás persze a borászat mellett is megmaradt, sőt, mára a narancs mellé kávélikőrrel is bővült a repertoár.

Shirazukhoz a korábban említett borboltban sikerült hozzájutnom. Történt ugyanis, hogy betértem egy üveg Zambartas - Xynisteriért és nem tudtam kijönni anélkül, hogy ne lett volna tele mindkét kezem borral.

A Xynisteri egyébként ajándékként érkezett haza egy kedves olvasónkhoz, akit ismeretlenül is üdvözlök, és várjuk a véleményét róla!

De nézzük most ezt a bort. Színe kellemes mély, lilás. Illata visszafogott, mégis zamatos, telt. A pohár oldalán szépen vastagon folyik le. Íze elsőre nem nyerte el a tetszésemet, de szép lassan kezdtük megszokni egymást. Az elején élénken lépnek be mindenféle citrusok, menet közben szépen kialakul a dolog, a végén viszont vastag tannin csíkot hagy a számban.

Összességében kezdek rájönni, hogy nem rajongok a Shirazért. Otthon mindig csak borkóstolókon futottunk össze, ahol a gyakran nyolc, tíz bor közé szépen besimult. Mióta viszont itt vagyok, három shirazhoz is volt szerencsém, de egyik sem nyűgözött le túlságosan.


Miközben a cikket írtam, Zsófi zsömlét és túrós rétest sütött. Megmutatom nektek a rétest egy fénykép erejéig. Sőt, azt is elárulom, hogy nagyon finomra sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése